Insectele xilofage sunt insectele care atacă şi distrug lemnul, larvele săpand canale pentru adăpost şi hrană. Se inmulțesc cu precădere in condiții de frig şi umezeală iar elementele de construcții din lemn, piese de mobilier etc. pot fi distruse ireversibil dcă nu se iau măsuri la timp.
Anobium punctatum sau Cariul comun al mobilei (foto 1)
Cariile lemnului (Anobidae) cuprind o familie de gândaci a căror larve distrug lemnul transformându-l într-o pulbere fină. Anobium punctatum, denunit cariul mobilei este cel mai cunoscut. Larvele cariului mobilei se dezvoltă în condiţii de umiditate relativă a aerului de 55-60% şi umiditatea lemnului ce depăşeşte 10-12%. Temperatura optimă de dezvoltare a larvelor este 22-30C.
Xestobium rufovillosum sau Ceasornicul morţii (foto 2)
Este denumită popular „ceasornicul morţii”. Xestobium rufovillosum atacă îndeosebi lemnul vechi umed în mediu neîncălzit. Aerul este poluat cu praf, fum, gaze reactive, amoniac, alte produse rezultate din procesul industrial precum şi din surse naturale şi biologice. Poluanţii afectează starea de conservare a bunurilor culturale prin intermediul componentelor chimice.