De ce trebuie impregnat lemnul?
Lemnul este un material natural. Lemnul netratat este perisabil în timp, mai ales ca urmare a infestării de către insectele care se descompun. Lemnul prezintă, de asemenea, un risc semnificativ din cauza mucegaiului și ciupercilor care se descompun, care tind să afecteze cheresteaua în condiții de umiditate ridicată. Cel mai mare risc se referă la cherestea exterioară încorporată sau cherestea care este în contact direct cu solul sau cu apa. Tratamentul cu conservanți BOCHEMIT asigură că lemnul rămâne sănătos mai mult timp și își prelungește viața în mod semnificativ.
În timpul lucrărilor de construcție și renovare, nu trebuie subestimată importanța protejării clădirilor sau elementelor din lemn împotriva infestării dăunătorilor. Atunci când sunt utilizați corect, conservanții BOCHEMIT oferă o protecție profesională și fiabilă a lemnului, contribuind astfel la evitarea potențialelor complicații și costuri legate de repararea lemnului infestat în viitor. La urma urmei, vopsirea, stropirea sau scufundarea este pentru toată lumea, ceea ce înseamnă că chiar și amatorii pot fi siguri că lemnul din casele lor va fi protejat profesional.
LEMNUL NU ESTE INERENT REZISTENT LA DĂUNĂTORI !
LACURILE ȘI Vopselele NU OFERĂ lemnului PROTECȚIE SUFICIENTĂ
Ce elemente de lemn trebuie protejate impotriva daunatorilor?
Daunatori
Chiar și când lemnul a fost uscat bine, există riscul de infestare cu insecte atunci când conținutul de umiditate al acestuia este mai mare de 10% și temperaturile sunt peste 10 ° C. Există riscul de infestare fungică atunci când conținutul de umiditate este (chiar și temporar) mai mare de 20%. Mai mult, atunci când lemnul este în permanent contact cu solul sau cu apa sau este construit în aer liber și când depozitele de resturi se acumulează în fisurile și îmbinările sale, insectele și focarele de mucegai și ciuperci pot pătrunde prin fisuri. Temperaturile optime pentru răspândirea ciupercilor sunt de 22-25 ° C. Lemnul este expus riscului de infestare cu mucegai atunci când umiditatea este mai mare de 25%.
tipuri de daunatori
Insectele provoca daune semnificative structurilor din lemn ale clădirilor.
01. Viermele de lemn
Cea mai cunoscută insectă distrugătoare de lemn a climatului nostru. Acest dăunător vine în multe specii. Infestează în principal cherestea din conifere și copaci de foioase, în special în climă mai rece și umedă (viermele nu se dezvoltă în cherestea cu un conținut de umiditate sub 10%). Lemnul infestat slăbește și se descompune. Decăderea lemnului este cauzată de larvele de viermi de lemn, care creează coridoare în structura interioară și reduc astfel funcția mecanică a elementelor din lemn. Larvele de viermi nu tind să perturbe stratul exterior al lemnului, ceea ce înseamnă că infestațiile sunt adesea ascunse de ochiul uman pentru perioade lungi de timp. Adulții eclozați părăsesc lemnul prin orificii de ieșire de 0,5 – 2 mm în diametru, dând naștere la frass grosier, praf.
02. Gândacii Longhorn
Gândacii Longhorn – în special gândacul Longhorn al casei și gândacul Longhorn purpuriu – sunt cele mai frecvente insecte care se descompun din lemn. Gândacii Longhorn prosperă la temperaturi calde și, prin urmare, își găsesc condițiile optime în fermele acoperișului mansardei, provocând cele mai mari daune lemnului de conifere încorporat. Ciclul lor de dezvoltare durează de la 3 la 6 ani și uneori durează mai mult de 10 ani. Larvele adulte formează coridoare lungi cu secțiuni transversale ovale care sunt sigilate neregulat de burla creată de larvele care le mănâncă. La eclozare, gândacii adulți plecă de pe suprafața lemnului prin orificiile de ieșire, formând pulbere grosieră în masa lemnului. Gândacii Longhorn lasă găuri de ieșire cu secțiuni transversale ovale de 4 – 10 mm.
03. Gândacii cu pulbere
Acești dăunători au fost introduși în Europa odată cu importul anumitor tipuri de lemn. Pe lângă infestarea tipurilor de lemn tropical, acestea infestează și alburnul de stejar. Lemnul de conifere este de obicei rezistent la pulberi post-gândaci. Larvele acestor dăunători se pot dezvolta și în încăperi încălzite central, unde condițiile nu sunt favorabile dezvoltării gândacilor de lungă durată sau a viermilor de lemn. Acești gândaci deteriorează cel mai frecvent mobilierul, placarea și pardoseala. În etapele finale, lemnul este practic transformat în praf de lemn.
04. Sawflies
Sawflies caută lemn proaspăt (brad, pin, molid și larice), în timp ce larvele lor pot petrece, de asemenea, doi sau mai mulți ani dezvoltându-se în adulți în cherestea încorporată. Adulții pot fi găsiți în elemente precum podele, paleți și alte locuri. Acești dăunători pot fi cu ușurință trecuți cu vederea în cazurile de infestare minoră, unde daunele sunt observate doar câțiva ani după ce insectele au fugit.
Mucegaiul crește în primul rând pe suprafața lemnului sub forma de colonii izolate care apoi cresc și se unesc în timp.
Mucegaiul poate apărea ca insule rotunde verzi, mici puncte negre, smocuri albe de bumbac sau în alte forme, în funcție de genul în cauză. Pe lângă faptul că duce la degradarea lemnului dintr-o perspectivă estetică, mucegaiul afectează și sănătatea prin contactul uman. De exemplu, alergiile și astmul oamenilor se pot dezvolta sau se pot agrava atunci când sunt expuse la lemnul infestat cu mucegai și în special la sporii mucegaiului aerian.
metode de impregnare
Vopsele și spray-uri
Aplicat atât pe structurile demontate, cât și pe structurile de lemn încorporate.
Conservanții pentru lemn pot fi pulverizați în instalații staționare (tuneluri de pulverizare, cabine). Pulverizatoarele portabile cu jet sunt utilizate pentru a oferi o protecție suplimentară structurilor construite (în special în zonele greu accesibile).
Suprafața lemnului joacă un rol major în modul în care conservantul este absorbit. Lemnul neplanificat absoarbe aproximativ de două ori mai mult conservant pe unitate de suprafață decât lemnul planificat. Un alt factor care influențează aportul de conservanți este panta lemnului. Aproximativ o treime din cantitatea de conservant este depozitată în lemnul poziționat pe verticală, ca și în lemnul poziționat pe orizontală.
Vedeți cât de ușor puteți impregna, de exemplu, un gard cu acoperire sau o structură de acoperiș prin pulverizare.
Scufundare
Scufundarea se face în general în băi impermeabile adecvate. Când se utilizează linii de scufundare continuă, fiecare bucată de lemn este scufundată separat pentru a se asigura că întreaga suprafață a elementului din lemn este îmbibată. Timpul automat de imersie este de obicei de câteva secunde și depinde de modul în care este configurată viteza liniei.
Atunci când se utilizează băi tradiționale pentru scufundare, elementele din lemn sunt aranjate în pachete, care se scufundă folosind un braț hidraulic. Se verifica fiecare strat de lemn din ambalaj pentru a se asigura că fiecare element din ambalaj este îmbibat pe toate părțile, asigurându-se astfel că întreaga suprafață a lemnului este îmbibată într-un mod uniform. Timpul de înmuiere este de obicei de câteva zeci de minute. Înmuierea prelungită – mai mult de 24 de ore – asigură o protecție medie-adâncă, cu o adâncime de pătrundere de până la 3 mm.
Dacă elementele din lemn sunt tăiate mai scurt după impregnare, suprafața inciziei trebuie de asemenea vopsită sau pulverizată cu agentul de impregnare. Vă recomandăm să curățați în mod regulat băile de soluție pentru a îndepărta resturile de rumeguș, care pot afecta calitatea soluției aplicate.
Chituire
Chituirea este o metodă utilizată pentru tratarea structurilor încorporate care sunt fie sănătoase, fie parțial infestate de insecte. Lemnul este perforat și o substanță de protecție este injectată sau stoarsă în găurile pre-găurite pentru a pătrunde în părțile din lemn din jur. Trebuie aplicată o presiune moderată pentru a strânge substanța în găuri (folosind o pompă sau presiunea aerului).
Această tehnologie poate fi utilizată pentru a impregna toate elementele din lemn încorporate. Sistemul de găuri trebuie să fie proiectat în așa fel încât să nu reducă proprietățile mecanice ale cherestelei, asigurându-se totodată că substanța de impregnare este distribuită în mod corespunzător peste tot.
Impregnare sub presiune
Această metodă este potrivită în special pentru impregnarea lemnului destinat contactului prelungit cu pământul sau apa dulce (clasa de utilizare 4) – structuri construite, coloane, muri, poduri, stâlpi de vie etc. Metoda de impregnare recomandată – conform Bethel (vid – suprapresiune – vid). Durata fiecărei faze va depinde de impregnabilitatea (permeabilitatea) lemnului folosit. Lemnul de impregnat este plasat într-un vas de tratare sub presiune. În primul rând, se creează un vid care elimină aerul din celulele lemnoase pentru perioada prescrisă. Această fază este crucială pentru determinarea adâncimii pătrunderii lemnului. Principiul „cu cât este mai mică presiunea în camera de presiune, cu atât este mai mare adâncimea de penetrare” este de obicei adevărat. În practică, s-a constatat că o presiune absolută de 20 mbar este optimă. Această fază durează câteva ore. Vasul este presurizat, forțând soluția de agent de impregnare să umple vasul. Vasul este supus unei presiuni hidraulice (suprapresiune de 8 – 10 bari), care forțează soluția adânc în structura lemnului pentru perioada prescrisă. Această fază durează câteva ore. Soluția de aplicare este apoi descărcată din vasul sub presiune în rezervorul de stocare. Apoi se aplică un vid final pentru a extrage orice soluție în exces de pe suprafața lemnului, soluția fiind apoi pompată înapoi în rezervorul de stocare. Lemnul impregnat este îndepărtat din vasul de tratare sub presiune și depozitat departe de precipitații pentru ventilație.