De ce trebuie impregnat lemnul?

Lemnul este un material natural. Lemnul netratat este perisabil în timp, mai ales ca urmare a infestării de către insectele care se descompun. Lemnul prezintă, de asemenea, un risc semnificativ din cauza mucegaiului și ciupercilor care se descompun, care tind să afecteze cheresteaua în condiții de umiditate ridicată. Cel mai mare risc se referă la cherestea exterioară încorporată sau cherestea care este în contact direct cu solul sau cu apa. Tratamentul cu conservanți BOCHEMIT asigură că lemnul rămâne sănătos mai mult timp și își prelungește viața în mod semnificativ.

În timpul lucrărilor de construcție și renovare, nu trebuie subestimată importanța protejării clădirilor sau elementelor din lemn împotriva infestării dăunătorilor. Atunci când sunt utilizați corect, conservanții BOCHEMIT oferă o protecție profesională și fiabilă a lemnului, contribuind astfel la evitarea potențialelor complicații și costuri legate de repararea lemnului infestat în viitor. La urma urmei, vopsirea, stropirea sau scufundarea este pentru toată lumea, ceea ce înseamnă că chiar și amatorii pot fi siguri că lemnul din casele lor va fi protejat profesional.

LEMNUL NU ESTE INERENT REZISTENT LA DĂUNĂTORI !

Cheresteaua utilizata în mod obișnuit (molid, pin, brad, zada, stejar, fag) nu oferă o rezistență mare împotriva ciupercilor. Dintre acestea, numai stejarul este clasificat ca durabil, în timp ce restul au o durabilitate moderată sau slabă. Prin urmare, lemnul trebuie protejat împotriva ciupercilor și insectelor care il ataca, prin împiedicarea creării condițiilor favorabile acestora, în special umiditatea și temperatura.

LACURILE ȘI Vopselele NU OFERĂ lemnului PROTECȚIE SUFICIENTĂ

Atunci când sunt folosite singure, vopselele convenționale nu protejează lemnul de infestarea cu majoritatea insectelor. Fluctuațiile de temperatură fac ca lemnul să se dilate și să se contracte, provocând crăparea straturilor. In cazul fisurilor mai mari, cheresteaua neimpregnată este mai susceptibilă la infestarea cu dăunători biotici, care pot pătrunde în lemn prin aceste fisuri.

Ce elemente de lemn trebuie protejate impotriva daunatorilor?

Elementele din lemn portante trebuie tratate chimic pentru a spori durabilitatea lemnului, la fel ca elementele din lemn greu de înlocuit sau reparat. Erorile de construcție pot provoca scurgeri de precipitații sau condens de vapori la temperaturi variabile. Un risc este, de asemenea, reprezentat de suprafețele orizontale ale clădirilor care nu se pot scurge ușor, lemnul expus la intemperii (de exemplu, expus la precipitații directe) prezintă un risc și mai mare de infestare din cauza condițiilor de umiditate constantă.

Daunatori

Dăunătorii lemnului pot amenința structura unei clădiri și pot determina descompunerea mobilierului elegant în particule de praf. Acești dăunători apar într-o gamă variată de specii, fiecare dezvoltându-se în condiții diferite și se pot completa reciproc și au interacțiuni nedorite care pot provoca daune ireparabile. Dăunătorii biologici pot fi grupați în primul rând în insecte, ciuperci și mucegaiuri care descompun lemnul. Acestea din urmă atacă suprafața lemnului, deschizând astfel porțile pentru ciuperci. În timp ce acești agenți sunt esențiali pentru susținerea ciclurilor naturale de viață prin descompunerea copacilor bătrâni, slăbiți și morți în sălbăticie, locul lor nu este cu siguranță în casă.

Chiar și când lemnul a fost uscat bine, există riscul de infestare cu insecte atunci când conținutul de umiditate al acestuia este mai mare de 10% și temperaturile sunt peste 10 ° C. Există riscul de infestare fungică atunci când conținutul de umiditate este (chiar și temporar) mai mare de 20%. Mai mult, atunci când lemnul este în permanent contact cu solul sau cu apa sau este construit în aer liber și când depozitele de resturi se acumulează în fisurile și îmbinările sale, insectele și focarele de mucegai și ciuperci pot pătrunde prin fisuri. Temperaturile optime pentru răspândirea ciupercilor sunt de 22-25 ° C. Lemnul este expus riscului de infestare cu mucegai atunci când umiditatea este mai mare de 25%.

tipuri de daunatori

metode de impregnare

Vopsele și spray-uri

Aplicat atât pe structurile demontate, cât și pe structurile de lemn încorporate.
Conservanții pentru lemn pot fi pulverizați în instalații staționare (tuneluri de pulverizare, cabine). Pulverizatoarele portabile cu jet sunt utilizate pentru a oferi o protecție suplimentară structurilor construite (în special în zonele greu accesibile).
Suprafața lemnului joacă un rol major în modul în care conservantul este absorbit. Lemnul neplanificat absoarbe aproximativ de două ori mai mult conservant pe unitate de suprafață decât lemnul planificat. Un alt factor care influențează aportul de conservanți este panta lemnului. Aproximativ o treime din cantitatea de conservant este depozitată în lemnul poziționat pe verticală, ca și în lemnul poziționat pe orizontală.
Vedeți cât de ușor puteți impregna, de exemplu, un gard cu acoperire sau o structură de acoperiș prin pulverizare.

Scufundare

Scufundarea se face în general în băi impermeabile adecvate. Când se utilizează linii de scufundare continuă, fiecare bucată de lemn este scufundată separat pentru a se asigura că întreaga suprafață a elementului din lemn este îmbibată. Timpul automat de imersie este de obicei de câteva secunde și depinde de modul în care este configurată viteza liniei.
Atunci când se utilizează băi tradiționale pentru scufundare, elementele din lemn sunt aranjate în pachete, care se scufundă folosind un braț hidraulic. Se verifica fiecare strat de lemn din ambalaj pentru a se asigura că fiecare element din ambalaj este îmbibat pe toate părțile, asigurându-se astfel că întreaga suprafață a lemnului este îmbibată într-un mod uniform. Timpul de înmuiere este de obicei de câteva zeci de minute. Înmuierea prelungită – mai mult de 24 de ore – asigură o protecție medie-adâncă, cu o adâncime de pătrundere de până la 3 mm.
Dacă elementele din lemn sunt tăiate mai scurt după impregnare, suprafața inciziei trebuie de asemenea vopsită sau pulverizată cu agentul de impregnare. Vă recomandăm să curățați în mod regulat băile de soluție pentru a îndepărta resturile de rumeguș, care pot afecta calitatea soluției aplicate.

Chituire

Chituirea este o metodă utilizată pentru tratarea structurilor încorporate care sunt fie sănătoase, fie parțial infestate de insecte. Lemnul este perforat și o substanță de protecție este injectată sau stoarsă în găurile pre-găurite pentru a pătrunde în părțile din lemn din jur. Trebuie aplicată o presiune moderată pentru a strânge substanța în găuri (folosind o pompă sau presiunea aerului).
Această tehnologie poate fi utilizată pentru a impregna toate elementele din lemn încorporate. Sistemul de găuri trebuie să fie proiectat în așa fel încât să nu reducă proprietățile mecanice ale cherestelei, asigurându-se totodată că substanța de impregnare este distribuită în mod corespunzător peste tot.

Impregnare sub presiune

Această metodă este potrivită în special pentru impregnarea lemnului destinat contactului prelungit cu pământul sau apa dulce (clasa de utilizare 4) – structuri construite, coloane, muri, poduri, stâlpi de vie etc. Metoda de impregnare recomandată – conform Bethel (vid – suprapresiune – vid). Durata fiecărei faze va depinde de impregnabilitatea (permeabilitatea) lemnului folosit. Lemnul de impregnat este plasat într-un vas de tratare sub presiune. În primul rând, se creează un vid care elimină aerul din celulele lemnoase pentru perioada prescrisă. Această fază este crucială pentru determinarea adâncimii pătrunderii lemnului. Principiul „cu cât este mai mică presiunea în camera de presiune, cu atât este mai mare adâncimea de penetrare” este de obicei adevărat. În practică, s-a constatat că o presiune absolută de 20 mbar este optimă. Această fază durează câteva ore. Vasul este presurizat, forțând soluția de agent de impregnare să umple vasul. Vasul este supus unei presiuni hidraulice (suprapresiune de 8 – 10 bari), care forțează soluția adânc în structura lemnului pentru perioada prescrisă. Această fază durează câteva ore. Soluția de aplicare este apoi descărcată din vasul sub presiune în rezervorul de stocare. Apoi se aplică un vid final pentru a extrage orice soluție în exces de pe suprafața lemnului, soluția fiind apoi pompată înapoi în rezervorul de stocare. Lemnul impregnat este îndepărtat din vasul de tratare sub presiune și depozitat departe de precipitații pentru ventilație.

Shopping Cart