Tratament acoperis biserica de secol XIII

Interventie de urgenta la una dintre cele mai vechi biserici din România. Lăcaşul de cult, din localitatea Strei, a fost ridicat cu mai bine de 700 de ani.

În judeţul Hunedoara, nu departe de oraşul Călan, îşi duce existenţa de piatră una dintre cele mai vechi biserici din România. Lăcaşul de cult, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a fost ridicat cu mai bine de 700 de ani în urmă şi stă de strajă trecerii vremii şi sufletelor credincioşilor din localitatea Strei.

Misterioasă şi loc de naştere al multor legende, Biserica din Strei a fost ctitorită de boierul român Ambrozie spre sfârşitul secolului al XIII-lea, începutul secolului al XIV-lea, fiind unul dintre cele mai vechi şi reprezentative monumente ale arhitecturii transilvănene. Datorită valorii sale, lăcaşul de cult a fost înscris în lista monumentelor istorice din România, fiind o mărturie incontestabilă a artei locale, cu influenţe arhitecturale apusene.

Într-o stare disperată

Timpul nepăsător, natura şi vremurile s-au dovedit, însă, a fi nemiloase cu biserica din piatră, care s-a regăsit într-o formă continuă de degradare, având nevoie disperată de a fi restaurată. Cei care au luat iniţiativa de a o pune pe picioare sunt reprezentanţii şi voluntarii Ambulanţei pentru monumente Transilvania Sud, proiect pilot derulat de către Asociația Monumentum. Alături de ei s-a aflat şi firma Deposib Expert, distribuitorul Bochemit în România, care susţine deja de ceva vreme mai multe dintre proiectele asociaţiei.

“Acesta este cel de-al cincilea proiect în care ne implicăm alături de “Ambulanţa pentru monumente”. Este vorba despre monumente aflate în stare avansată de degradare, care oglindesc o parte din istoria noastră, a poporului român, deci pe care e important să le salvăm. Şi dacă nu vindeam produsele acestea, tot m-aş fi implicat în acest proces”, a spus Ilie Moga, managerul Deposib Expert. El a mai arătat că firma pe care o reprezintă le-a oferit restauratorilor Bochemit Forte Profi, care a fost folosit la tratarea acoperişului de lemn al bisericii. “Acesta este singurul produs care corespunde clasei IV de rezistenţă la exterior”, a subliniat Ilie Moga, arătând că Bochemit Forte Profi va proteja lemnul de intemperii, ciuperci şi insecte dăunătoare.

Calitatea produsului BOCHEMIT Forte Profi este garantată prin certificatul NTR / NWPC (una dintre cele mai dificile certificări din Europa) acordat de Consiliul Nordic de Conservare a Lemnului. Pentru mai multe detalii despre produse click aici!

Împreună pentru o biserică

Intervenţia la Biserica din Strei, care a avut loc în luna septembrie, a avut drept scop schimbarea acoperişului din şindrilă, grav afectat de intemperii, care ducea la degradarea zidăriei și a componentelor artistice. “Pentru noua învelitoare s-a luat drept model o imagine relevantă anterioară restaurării moderne, din anul 1895, care a fost urmată și de restaurarea din anii `70 patronată de Direcția Monumentelor Istorice de la București”, este notat pe pagina de Facebook a proiectului. La acțiune au participat foarte mulți tineri voluntari studenți sau absolvenți de la Patrimoniu, Arhitectură, Istoria artei, Arheologie și Turism cultural din Alba Iulia, Cluj, București și Timișoara, alături de membri ai comunităților locale din Călan și Strei.

Aceasta a fost numai prima etapă a proiectului, pentru că vor urma o serie de alte lucrări care au în vedere montarea paratrăznetului, refuncționalizarea rigolei altarului şi intervenţii de punere în siguranţă a picturii exterioare şi a componentelor artistice din piatră.

Placata cu pietre romane

Ţara Haţegului se poate lăuda cu unele dintre cele mai vechi biserici din România. Aceste monumente cu caracter religios au fost construite, începând cu secolul al IX-lea, de seniorii feudali, care se bucurau de privilegii ereditare. De mici dimensiuni, construită din piatră brută, Biserica din Strei a fost ridicată pe ruinele unei aşezări romane de tip “villa rustica”, ale carei anexe sunt vizibile şi astăzi. Mai mult, baza exterioara a biserici este placata cu cateva pietre funerare romane. Unele dintre cele mai importante elemente ale lăcaşului de cult sunt picturile, care reprezintă unul din cele mai vechi şi preţioase ansambluri de pictură medievală, menită să împodobească un monument românesc. Se crede că lucrarea picturii din Strei se datorează unui întreg grup de pictori, însă maestrul principal care a decorat monumentul a fost, “Grozie, fiul meşterului Ioanis”.

Doar unul dintre proiecte

Biserica din Strei este doar unul dintre proiectele “Ambulanţei pentru monumente”, iniţiativă a Asociaţiei Momentum susţinute de Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles. Printre alte proiecte derulate de asociaţie, în colaborare cu Deposib Expert, s-a aflat şi restaurarea – în primăvara acestui an – a acoperişului Bisericii din Breb, judeţul Maramureş, lăcaş de cult – din lemn – cu cel mai vechi turn din România. 

Shopping Cart
WhatsApp Phone